לפעמים קשה לשים את האצבע על הקשר שבין הדרך בה אנו מתפתחים.ות לבין הדרך בה אנו פועלים.ות בעולם. אולם, יש רגעים , והם די מרתקים שניתן לראות את הקשר הישיר בין הדרך בה הגוף הגאוני שלנו מתפתח לבין היכולות שלנו בעולם. למעשה, ישנן ארבע איכויות תנועה מרתקות אשר יכולות לתת מענה לשאלות כגון: איך אנחנו "משיגים.ות" דברים שאנו שואפים.ות אליהם? מה התנועה שאנחנו צריכים.ות לייצר על מנת להגיע למה שאנחנו רוצים.ות? מה אני צריכ.ה לעשות בכדי לממש מטרה אליה אני מכוונ.ת?
שוכבת בסטודיו ומחכה. נותנת לרצפה לשאת אותי. מחכה. משהו ער בתוכי. ער ויודע. מסכים להיות, לשהות. מסכים להמתין לזרע שעוד רגע יצא אל העולם. ופתאום מתגלה לו רצון. רצון פנימי, משהו בתוכי רוצה. רוצה לנוע, לזוע. על מנת לממש את הרצון אני מעבירה משקל דרך האגן אל הרצפה ודוחסת מעט עם כף הרגל את האדמה ופתאום תנועה. משהו מתחיל לנוע. עוברת מדחיפה להרפייה. נכנסת לתוך האדמה, מרשה לעצמי להתנגד, להסכים להיפגש עם עצמי, עם הרצפה. ולפתע העיניים נפקחות ומתחילות לשוטט, לוקחות להן רגע להבין מה הן רואות, אבל לאט לאט הן מתמקדות. הגוף מקבל מסרים פנימיים ואני רואה דבר שאני רוצה… דבר שאני רוצה להגיע אליו. אני מתחילה להושיט את עצמי. מחברת יד למבט ונעה לכיוון המטרה שלי. כשאני מגיעה והיד נוגעת, נסגרת לאיטה על מה שאני מבקשת לעצמי ומקרבת אותו אלי- הגעתי. קיבלתי.
מה הוא מעגל הסיפוק?
בפוסט הזה ניגע ב- ״מעגל הסיפוק״ דרך נקודת המבט של תחום חקר המכונה "תנועה התפתחותית". תחום זה מתמקד בנושאים הקשורים בשלבי ההתפתחות הפיזיים-נפשיים של האדם: החל מרפלקסים המתפתחים בשלבים ראשוניים ועד דפוסי תנועה מורכבים יותר. אחד הנושאים המרתקים שניתן להתבונן בו המקבל ביטוי דרך התפתחות התנועה אצל בני האדם הוא "מעגל הסיפוק" (The Satisfaction cycle) שנוגע למעשה בארבע איכויות תנועה המרכיבות את כל התנועות שלנו: Yield-Push-Reach-(Grasp)-Pull. התמסרות-דחיפה-הושטה-(תפיסה) משיכה. כשרק נפגשתי עם האיכויות הללו בלימודיי אצל דניה אלרז בירושלים, הרגשתי שמצאתי בית. מצאתי דרך שנראתה לי פשוטה ואינטואיטיבית להסביר כל כך הרבה היבטים של הנפש שלי, של סיטואציות בחיי. פריזמה כזו שדרכה אפשר להבין הכל!
איכויות התנועה האלו שנקראות גם "מעגל הסיפוק" מגיעות משיטת *BMC. בוני, מייסדת השיטה, צפתה בתינוקות וזיהתה את הפעולות הנוירולוגיות של Yield-Push-Reach-(Grasp)-Pull כאיכויות אשר חוזרות על עצמן באופן מחזורי ותומכות במעבר בין השלבים ההתפתחותיים של התינוק. מחזוריות זו היא הבסיס לתנועה הפיזית שלנו בעולם אך במידה עמוקה, החוויה הפנימית הנובעת מביצועה, תתורגם לחווית הביטחון שלנו בעולם. הידיעה שאני יכול.ה לחקור את הסביבה, לכוון למה שאני רוצה ולבסוף גם לקבל אותו- תהווה בהמשך בסיס לדרך בה אני אחווה את העולם- היחסים שאקשור, חיבורים שאייצר ועוד. בשנה הראשונה של חיינו אנחנו נעים.ות דרך השלבים הללו הן בתנועות פשוטות והן בתנועות מורכבות יותר.
* Body-Mind Centering® (BMCTM) – זו שיטה אשר פותחה על ידי בוני ביינברידג כהן. זו היא דרך חוויתית המבוססת על שימוש באנטומיה , פיזיולוגיה, פסיכו פיסיולוגיה ותנועה התפתחותית. התייחסות לתנועה מתוך ההבנה העמוקה של הגוף השלם מבפנים. (תרגום חופשי מהאתר של השיטה)
ארבעת האיכויות/ הדפוסים השונים
Yield –
אחת המילים באנגלית שנדמה שקשה להסביר אותה במילה אחת בלבד. איכות עמוקה וחמקמקה, היא אולי הראשונית ביותר. כשאנו מנסות להתחקות אחר חווית ה- Yield בסטודיו, נדמה שפתאום עולות מילים נפלאות. ביניהן: נזילה, התמסרות ערה, פגיעות, לקבל/לתת, לאפשר, להסכים להיות עטופה, לבטוח ועוד. איכות זו קשורה ליכולת לקבל תמיכה, לקיים התקשרות בטוחה. ניתן להבין אותה (אולי) דרך תמונת התינוק.ת המתמסר.ת לתוך חיבוקה העוטף של האם. עוד לא ברגע השינה רק בשלב הרגוע בו התינוק.ת בוהה בחלל בציפייה בסקרנות. בתוך מעגל הסיפוק זהו רגע יקר של הרפייה למה שיש, למה שכבר קיים, לתוך הגוף שבתוכו אני חי.ה. לרוב נחווה את האיכות הזו כאיכות שמאפשרת נוכחות. נרגיש את החיבור של האיש.ה לעצמו.ה ונוכל לקבל את ההדהוד הזה מתוך אותה הנוכחות.
כאשר יהיה קושי בשלב זה נראה או טונוס שרירים מאד גבוה ללא יכולת הרפייה או טונוס נמוך מדי, שקיעה של הגוף עם נטייה לדיכאון. בתור בוגרים.ות אנו לעתים מדלגים.ות על שלב זה ושוכחים.ות את האפשרות של ה- Yield על אף שהוא קריטי להתפתחות השלבים הבאים.
Push –
דחיסה, התנגדות, דחיפה, "להגיד לא", כוח רצון, לידה, תמיכה, גילוי, חיבור למרכז שלי, הזמנה למפגש. כל תנועה, מקורה בהתנגדות לחומר. המילה התנגדות מתארת את הפעולה הנדרשת על מנת לנוע, למשל לדחוף כנגד הרצפה, הקיר, אדם אחר, רחם האם. אולם כל תנועה מקורה עוד לפני שיש את ההתנגדות לחומר בעצם הרצון לדחוף. כבר ברחם אנו מתנסים.ות בדחיפה שלמעשה בונה אותנו מבפנים. כשתינוקת נולדת, היא דוחפת מהרגליים לתוך הראש והראש דוחף כנגד דפנות תעלת הלידה. החוויה הזו הופכת לחוויה משמעותית דרכה אנו נחווה את העולם. איכות זו של- Push מבססת את חווית הקינספרה שלנו. תינוקות דוחפים מתוך החלק הקדמי לאחורי ובחזרה וכך נוצרת חוויית המרחב האישי שסביבם. דפוס זה מתפתח לרוב במשך החצי שנה הראשונה של ההתפתחות וקשור בנושאים של עוצמה וכח.
ה- Pushוה- Yieldמחוברים למרכז הפנימי ומאפשרים חוויה משמעותית של קרקוע ומשקל. רק כשאנחנו מסוגלים.ות להרפות לאדמה, אנו יכולים.ות באמת גם לדחוף אותה באופן יעיל. הדחיפה היא שמייצרת תמיכה לתנועה, היא מאפשרת זחילה, ישיבה ובהמשך הליכה. היא המניעה את ההיפרדות המיטיבה מהאם- זו שמאפשרת להרגיש את הגבולות של העצמי ולומר לא בצורה בהירה. אם הייתה בעיה בדרך בה תמכו בעצמאות שלי או לא הקשיבו לגבולות שלי/ יצרו סביבה חסרת גבולות- ייתכן ויעלה קושי בהצבת גבולות ואמירת לא או להפך- גבולות מאד נוקשים ומנגנוני הגנה קשוחים- שלא מאפשרים לצאת לעולם ולהביא את עצמי.
Reach–
הושטה, סקרנות, חיפוש , לצאת החוצה, חלומות, תשוקה, כמיהה, מערכות יחסים. לאחר (ולעתים תוך כדי) שמתפתחת היכולת להרפות ולדחוף, התינוק.ת ת.יתחיל לחקור את ההושטה החוצה. לרוב נתחיל לראות שלב זה שוב בשלבים התפתחותיים מוקדמים (כמו מרכז קצוות וראש זנב) אולם הפעם בגובה אחר. בזחילת גחון לתוך זחילת עמידת שש ועוד. לשלב זה יש כבר איכות של תשומת לב החוצה ומביא איתו קלילות לתנועה. למעשה ההושטה למשל של הראש והצוואר לתוך משיכה(Pull) אינה קשורה בהושטה של השדרה, אלא קשורה בהסטת המודעות שלי מהפנים החוצה אל הסביבה. היא קשורה בהפעלת התפיסה ובשינויה. למשל כאשר נעלה משכיבה לישיבה, תנועת ההושטה תאפשר לנו שינוי תפיסתי סנסורי. אם כך ה-Push קשור בבניית הקינספרה שלנו וה- Reach בשבירתה, או בנסיון לצאת ממנה ומתוכה למרחב.
כאשר ה- Reach מפותח, הוא יאפשר לנו לנוע לתוך העולם מתוך תחושה של יציבות ויכולת לדאוג לאחרים תוך כדי דאגה לצרכים שלי. Reach שמגובה ב- Yield ו- Push יהיה יעיל ויביא אותי למקום שאני רוצה להגיע. Reach שאינו מבוסס עליהם- יכול ליצור יציאה מהמרכז ב- over extension כך שיהיה אובדן של המרכז, או שתהיה חוסר מוטיבציה (תחושה שאני לא רוצה כלום) ותחושה של חוסר קשר עם העולם.
Pull (Grasp)–
אחיזה, משיכה, הבאה, חיבוק, לקרב, להתקרב. האיכויות האחרונות של מעגל הסיפוק הן שתי פעולות התפתחותיות שפועלות יחדיו על מנת לסגור את הפער ביננו לבין העולם. זה מאפשר להביא את מה שאנחנו רוצים אלינו ולמעשה ליצור קשר בין Outer-Inner ובין Self-Other. אנו לרוב נראה את התנועה הזו מחוברת לתנועת ההושטה וזו תהיה קשורה עמוקות בהזנה. הפעם הראשונה בה נעשה המעגל הזה בשלמותו, היא כשראש התינוק פונה באמצעות הפה לעבר החזה של האם ואוחז בפטמה, כך שהוא יכול להזין את עצמו. פעולה כל כך קטנה וראשונית זו מבססת את היכולת שלנו לקרב ולהתקרב למה שאנו זקוקים לו ברמה ההישרדותית ובהמשך ברמה הרגשית. קשר יד ועין קשור גם הוא באיכות זו, בשל היכולת להתבונן במשהו ולשלוח אליו את תשומת הלב ומתוכה את התנועה עד שנביא אלינו את האובייקט בו התעניינו. שינוי התפיסה הבסיסי הזה קשור עמוק בחוויה רגשית תנועתית.
פעולת המשיכה/הבאה אלי צריכה להיות מבוססת על הפעולות הקודמות על מנת שלא תהפוך לחיצונית ולחווית "צריכה" מתישה- לאחוז יותר ממה שאנחנו מסוגלים.ות. במצב בו אדם לא חווה מאמץ בהבאת הדברים אליו (למשל כל פעם שהושיט יד האם או האב קירבו אליו את מה שהוא רצה) יכולה להיווצר התמלאות שאינה מותאמת ליכולת שלנו ומבלי להעריך את מה שיש, התרופה לכך היא Yield… מנגד אם בשלב מסוים תהיה חוויה שבה נמנע מהאדם לקבל את מה שהוא מנסה לקרב אליו יכולה להיווצר תחושה של אכזבה וחוסר ציפייה מהעולם.
Re-Pattern
נדמה לי שניתן היה לדבר על ארבעת האיכויות הללו מתוך הרבה פריזמות שונות. זהו מעגל משמעותי שנותן את אותותיו החל מן ההתפתחות שלנו ובהמשך חיינו שוב ושוב. לעתים המעגל הזה או הדרך בה נחווה חלקים בו יופרע על ידי כל מיני אירועים בחיינו- משמעותיים יותר ופחות. אירועים טראומטיים, שינויים במשפחה כמו הגעת אח חדש ועוד. הדרך להבין מה השתנה או הופרע, היא על ידי תשומת לב באיזו מן האיכויות קל לי יותר לנוע, אילו איכויות מכווצות אותי או מרחיבות, מתישות אותי או מרגשות. העבודה דרך הגוף מעגנת את ההבנות העמוקות יותר ומעבדת את הקשר הרגשי-פסיכולוגי של השלבים. כמובן שקושי בשלב מסויים עלול "לתקוע" את חווית היכולת והמסוגלות שלנו בעולם כמו גם להעיד על אתגר ספציפי הקשור בשלב זה. העבודה בסטודיו ועבודה עם עקרונות של "תבנות מחדש"- RE-PATTERN מאפשרת להכיר אותן מקרוב ומבפנים (To Embody).
Hackney P., Making Connections: Total Body Integration Through Bartenieff Fundamentals, Routledge, 2002.
Somatic Psychology and The Satisfaction Cycle- Dr. Arielle Schwartz https://drarielleschwartz.com/
Bainbridge Cohen B., Sensing, Feeling and Action- The experiential anatomy of Body-Mind Centering North Hampton MA 1993